Skip to main content

Solenergi er en bæredygtig og effektiv måde at producere elektricitet på. Når solen skinner, omdanner solcellerne solens energi direkte til elektricitet. Og den energi kan der produceres meget af om sommeren. Men hvordan fungerer solceller så om vinteren, hvor dagene er kortere, vejret er koldere, og antallet af solskinstimer færre end om sommeren? 

Overvejer du at investere i solceller, er det klogt også at vide lidt om, hvordan de fungerer i vintermånederne. For selvom der kan opstå udfordringer i denne årstid, findes der også løsninger og tips til at udnytte solcellernes ydeevne, selv når solen skinner mindre end på andre tidspunkter af året.

Hvordan fungerer solceller om vinteren?

Selvom vinteren er lig med kortere dage og mindre intens solstråling, er solceller stadig i stand til at producere elektricitet. Solceller virker ved hjælp af et fænomen, der kaldes den fotovoltaiske effekt, hvor solens energi omdannes til elektricitet. Processen begynder, når solens stråler rammer solcellernes overflade, der består af halvledermaterialer som er i stand til at absorbere sollyset og generere elektroner i solcellernes struktur. Elektronerne sættes så i bevægelse og skaber elektrisk strøm.

Om vinteren er solens stråler muligvis ikke lige så intense som om sommeren. Men solcellerne kan stadig opsamle sollys og producere elektricitet – selv på en overskyet dag. Solcellers ydeevne påvirkes dog af flere faktorer.

Hvordan fungerer solceller om vinteren?

Vinteren kan skabe udfordringer

Den største udfordring for solceller om vinteren, er den reducerede mængde sollys. De korte dage og tætte skyer kan begrænse mængden af solenergi, der når frem til solcellerne, hvilket betyder, at solcellerne producerer mindre elektricitet sammenlignet med sommermånederne.

Koldt vejr kan også påvirke solcellernes ydeevne negativt, så når temperaturen falder, kan solcellernes effektivitet mindskes. Det sker på grund af det såkaldte temperaturkoefficient-fænomen, hvor solcellens produktionsevne kan falde med for lave og høje temperaturer. Heldigvis er moderne solceller designet til at kunne modstå både lave og høje temperaturer. Så dette fænomen har kun en mindre indvirkning på ydeevnen.

En anden udfordring om vinteren er ophobningen af sne eller is på solpanelernes overflade, da det kan blokere for sollyset og reducere solcellernes ydeevne. Men de fleste moderne solceller er konstrueret, så sne og is let smelter eller glider af solpanelerne på grund af deres glatte overflade. I nogle tilfælde kan der være behov for manuel rengøring eller brug af en snefjerner til at fjerne sne og is, der har samlet sig.

Selvom der kan være udfordringer med solceller om vinteren, er der ingen tvivl om, at det stadig er en bæredygtig og økonomisk god løsning. Med de rette løsninger og tips kan du endda udnytte solcelleproduktionen i vintermånederne, så du får mest muligt ud af dine solceller.

Tips til at få mere udbytte af dine solceller

Et solcelleanlæg kan stadig producere elektricitet om vinteren, selvom det kan være udfordrende på grund af mindre sollys og koldere vejr. Men der er flere måder, hvorpå du kan maksimere solcellernes ydeevne og derved opnå den bedst mulige produktion i vintermånederne.

En løsning er at forbedre dine solpanelers placering og vinkel. Ved at placere panelerne mod syd og sikre en optimal hældning kan du styrke solpanelernes eksponering mod sollyset og på den måde opnå bedre effektivitet. Justering af panelernes vinkel i forhold til solens position på himlen kan også hjælpe med at undgå skygger og udnytte energiproduktionen optimalt.

En anden løsning er at investere i solcellebatterier. Batterierne kan lagre solenergi, som produceres af solcellerne, og kan derefter bruges om aftenen, eller når solen ikke skinner så kraftigt. Solcellebatterier kan hjælpe med at udjævne variationerne i energiproduktionen og gøre dig mere uafhængig af strømnettet. Så er økonomien til det, er det en meget smart løsning.

At holde dine solpaneler rene og fri for sne, is og skidt er også vigtigt for at sikre optimal ydeevne om vinteren. Jævnlig rengøring kan være nødvendigt for at fjerne ophobninger og sikre, at sollyset når frem til solcellerne uden forhindringer.

Det er også en god idé at overvåge dine solcellers ydeevne. Det kan du gøre ved f.eks. at installere et monitoreringssystem, så du kan følge med i, hvordan dine solpaneler producerer energi. Eller så du kan identificere eventuelle problemer og ineffektivitet. Det er endnu en smart løsning, der kan hjælpe dig med at tage de rette foranstaltninger og på den måde sikre en mere optimal produktion af solenergi.

Vinteren er ingen hindring for at investere i solceller

Selvom der kan opstå små og store udfordringer for solceller om vinteren – f.eks. på grund af mindre sollys og koldere vejrafhold – er der en række løsninger og tips, der kan forbedre solcellernes ydeevne og produktion i den mørke og kolde årstid. Med optimal placering og vinkling, brug af solceller med batteri, rengøring samt overvågning af solcellernes ydeevne er det muligt at øge solcellernes effektivitet og produktion.

Går du med overvejelser om at købe solceller, men er i tvivl om det kan betale sig i forhold til vinterens udfordringer, behøver du ikke være bekymret. Et solcelleanlæg er nemlig en pålidelig og bæredygtig kilde til elektricitet hele året rundt. Hos Solée kan du altid få mere information om solceller eller rådgivning om, hvilke solceller der passer bedst til dig og dit hjem. Kontakt os for en uforpligtende snak eller et tilbud på solceller.

FAQ

Er solceller effektive om vinteren?

Ja, solceller er også effektive om vinteren, selvom solen skinner mindre. Solcellerne kan stadig producere elektricitet – selv på overskyede og kolde dage. Dog kan ydeevnen være mindre på grund af kortere dage og færre lyse timer samt solens lavere position på himlen.

Hvilke udfordringer kan opstå med solceller om vinteren?

Udfordringer, der kan opstå for solceller om vinteren, er bl.a. mindre sollys, lavere temperaturer og risiko for ophobning af sne og is på solpanelerne. Det er faktorer, der kan påvirke solcellernes ydeevne og derfor kræver ekstra opmærksomhed og vedligeholdelse.

Hvordan kan jeg maksimere solcellernes ydeevne om vinteren?

Der er flere måder at få det maksimale ud af solcellernes ydeevne om vinteren. Du skal f.eks. holde solcellerne rene og fri for sne og is, sikre en optimal position mod solen, bruge varmeisoleringsmetoder og overveje at installere solcellerbatterier, der kan lagre overskydende energi.
Close Menu

Krondalvej 9A
2610 Rødovre

Telefonisk åbningstider:
Mandag-fredag 9.00 – 16.00

+45 42 83 00 51
info@solee.dk

Ring 8-16